Ortodontie

SERVICII

Un aparat dentar reprezintă o investiție de viitor într-o dantură deopotrivă sănătoasă și frumoasă. Cu ajutorul acestor dispozitive ortodontice, poți corecta la orice vârstă o gamă largă de probleme și obține zâmbetul hollywoodian mult dorit.

Deciziei de a purta un aparat dentar i se asociază cea a alegerii tipului de dispozitiv ortontic preferat. Uneori, selectarea tipului de aparat ortodontic aparține pacientului care poate opta între o varietate de aparate dentare fixe, de la cele metalice la cele ceramice, din safir sau chiar „invizibile”! Odată ales tipul, intervine și problema spinoasă a prețului aparatului dentar.

Orice tratament stomatologic presupune un angajament financiar serios, dată fiind miza sa: sănătatea orală. Când vine vorba despre dispozitivele ortodontice destinate îndreptării danturii, angajamentul vine la pachet și cu beneficiul de a căpăta, la final, un zâmbet impecabil care să elimine eventualele jene anterioare. Dincolo de interesul estetic, uneori purtarea unui aparat dentar este obligtorie în cadrul unui tratament complex de restaurare funcțională a organului masticator.

Citeste mai multe...

Prețul unui aparat dentar

Prețul unui aparat dentar variază în funcție de tipul acestuia. Cel mai ieftin este aparatul dentar mobil care se poartă în copilărie în situația în care creșterea maxilarelor și a dinților nu sunt armonizate. Pentru adulți cel mai ieftin este aparatul dentar fix metalic. Ușor mai scump, dată fiind vizibilitatea sa mai redusă, este aparatul dentar ceramic la care bracketurile metalice sunt înlocuiți de bracketuri ceramice la culoarea dinților.

Următorul pe listă este aparatul dentar din safir, foarte transparent și rezistent și mult mai puțin vizibil decât aparatele ortodontice menționate până acum. Prețul unui aparat dentar de acest tip crește odată cu avantajele pe care le oferă. Funcțional vorbind, aparatele fixe funcționează identic, indiferent de natura materialului din care sunt confecționați bracketurile.

Aparatele ortodontice descrise până în acest moment sunt prevăzute cu ligaturi între bracketurile fixate pe fiecare dinte în parte, fapt care incomodează igiena orală și implică vizite dese în cabinetul medicului stomatolog. Cu toate acestea, există și aparate dentare autoligaturante, în cazul cărora ligaturile nu sunt prezente.

Aparatele dentare invizibileÎn cele din urmă, cele mai mari costuri le implică montarea unui aparat ortodontic „invizibil”, care se fixează în partea din spate a dinților. Prețul unui aparat dentar lingual variază de la pacient la pacient, tratamentul fiind individualizat.

În ultimul timp a căpătat notorietate o a doua metodă de aparat invizibil, sub marca Invisalign, care este radical diferit de aparatele descrise până acum, el fiind de fapt un set de gutiere executate de computer care corespund unor poziții succesive ale dinților în mișcare și care se poartă câte două săptămâni în mod continuu cu excepția pauzelor de masă și de igienă orală. Avantajul acestor gutiere este ca sunt transparente deci aproape invizibile și sunt foarte ușor de montat/demontat, vizitele de control la medic fiind mai reduse ca frecvență și număr.

Trebuie menționat faptul că aparatele dentare invizibile nu se pretează pentru orice fel de probleme ortodontice, uneori purtarea unui aparat fix, clasic, fiind absolut necesară.

În plus, în cazuri extreme, purtarea unui aparat dentar nu este posibilă fără o operație chirurgicală asupra osului maxilar (chirurgia ortognatică). Acestea sunt cazuri foarte rare, iar medicul ortodont vă va avertiza asupra situației în momentul în care faceți prima consultație de specialitate.

Aparat dentar metalicElementele componente ale unui aparat dentar metalic – bracketii metalici sunt confectionati din otel inoxidabil in forma austenitica, rezistenta lui la coroziune fiind sporita prin invelirea bracketilor metalici traditionali in platina sau aur, sau prin confectionarea din titan pur sau aliaje ale acestuia.

Din punct de vedere al culorii, poate fi  argintiu sau auriu.

Din punct de vedere al modului in care se ataseaza arcul ortodontic la bracket, un Aparat Dentar Metalic poate fi traditional sau autoligaturant. In cazul celui traditional, care este si cel folosit preponderent in cabinetul nostr, arcul este ancorat la bracket prin intermediul unei ligaturi metalice sau elastice. Ligaturile elastice pot fi transparente sau colorate si se schimba de obicei lunar. In cazul aparatului dentar metalic autoligaturant, arcul ortodontic este mentinut in bracket printr-un dispozitiv de tip “usita”. La randul lor, aceste tipuri de aparate pot fi active sau pasive.

Avantaje aparat dentar metalic
 • Pretul cel mai mic
 • Perioada de tratament de obicei mai scurta
 • Puteti alege o ligatura de culoare inchisa pe care nu vor fi vizibile petele de cafea/cola/nicotina/etc
 • Rezistenta mare la deformare in timpul masticatiei si manevrelor ortodontice din timpul tratamentului.
 • Cei aurii au in general un aspect mai placut.

Dezavantaje aparat dentar metalic
 • Mai vizibil decat cel ceramic/safir/lingual/Invisalign
 • Uneori provoaca disconfort mai mare la nivelul obrajilor/buzelor decat celelalte aparate dentare ( disconfortul dispare in 1-2 saptamani)
 • Unele tipuri de bracketuri care nu sunt invelite intr-un strat de aur sau platina pot elibera elemente precum nichel si crom in mediul bucal.


Aparat Dentar LingualSpre deosebire de celelalte tipuri de aparate dentare fixe, cel lingual se aplica pe fata interna a dintilor (fata dinspre limba/palat). Exista mai multe sisteme de aparate dentare linguale concepute si confectionate de diferite companii. Dr. Ghiba Raluca este certificata pentru sistemul numit Incognito!

Sistemul Incognito™ dispune si de varianta Incognito Lite, care se aplica doar pe 6-8 dinti ai arcadei dentare. Sistemul Incognito™ Lite este indicat in cazul inghesuirilor dentare anterioare minore si moderate sau in cazurile de recidiva dupa tratament ortodontic anterior.

Avantaje aparat dentar lingual
 • Complet invizibil ⇒ puteti zambi linistiti
 • Confectionati de catre laboratorul dentar individualizat pentru fiecare pacient, putand fi utilizati doar pentru dvs.
 • Cu ajutorul lor se poate trata un numar destul de mare de anomalii dentare
 • Eliminarea riscului de aparitie a petelor albe (decalcifieri) pe fetele vizibile ale dintilor
 • Bracket-urile fiind realizate din aliaj de aur, pot fi utilizate la persoanele alergice la nichel

Dezavantaje aparat dentar lingual
 • Contraindicat pacientilor cu toleranta mica la disconfort
 • Tratamentul poate dura mai mult; sedintele de activare dureaza uneori mai mult decat in cazul aparatelor traditionale.
 • Disconfort mai ridicat la nivelul limbii si dificultati de vorbire mai ales la inceput, ambele ameliorand-se de obicei in 2-4 saptamani pret mai ridicat pentru ca este conceput si confectionat computerizat special pentru dvs.


Aparatele Dentare MobileAparatele dentare mobile sunt o varianta a aparatelor dentare care se pot scoate din gura de catre pacient, ele sunt concepute in special pentru a ghida cresterea maxilarelor, astfel incat dintii sa aiba locul necesar pentru o pozitionare corecta.Cine poate beneficia de tratament cu aparat dentar mobil?

Aparatele dentare mobile sunt in special pentru copii in perioada de crestere , de obicei sunt folosite la varsta de 8-12 ani, dar exista cazuri usoare care pot fi tratate cu ajutorul aparatelor mobile chiar si la adulti.

Avantaje aparatului dentar mobil
 • Aparatele dentare mobile sunt eficiente daca se folosesc la varsta potrivita, astfel se pot evita tratamente mai complexe si mai costisitoare la varsta adulta.
 • Aparatele dentare mobile trateaza anomaliile dento-maxilare de la stadiul lor incepient astfel tratamentul este mai eficient si fara risc de recidiva.
 • Aparatele mobile se pot personaliza astfel sunt usor acceptate de catre micutii pacienti.
 • Aparatele dentare mobile au un pret de cost redus in comparatie cu aparatele dentare fixe.

Dezavantaje aparatului dentar mobil
 • Eficienta tratamentului depinde de cooperarea pacientului.
 • Prezinta un disconfort mai mare fata de aparatele fixe.
 • Poate produce dificultati in vorbire la inceputul tratamentului.


Aparat Dentar CeramicAparatul dentar ceramic este alcatuit din bracketi ceramici a caror compozitie chimica este  reprezentata in principal de alumina (oxid de aluminiu sau Al2O3) cu structura policristalina la care se ataseaza arcurile ortodontice prin intermediu ligaturilor metalice sau elastice. Arcurile ortodontice pot fi argintii sau albe. Cele albe tind sa-si piarda in timp aspectul prin desprinderea neuniforma a invelisului ce le confera aspectul alb, estetic.

Aparatul dentar ceramic isi pastreaza culoarea in timp?

Bracketii ceramici au rezistenta mare la patare, in schimb ligaturile elastice care ataseaza bracketii la arcurile ortodontice se coloreaza de obicei. Acest lucru se intampla mai ales la fumatori si la cei care consuma cafea, ceai, cola. Ligaturile elastice insa se schimba de obicei lunar.

Avantaje aparat dentar ceramic
 • Mai putin vizibil decat cel metalic
 • Pret mai mic decat aparatul lingual INCOGNITO sau Invisalign
 • Uneori provoaca disconfort mai mic decat cel metalic la nivelul obrajilor si buzelor.
 • Exista un tip de bracket-uri ceramice prevazute cu slot metalic.  Acestea imbina excelent avantajele estetice ale ceramicii cu functionalitatea sporita a slot-ului metalic. Astfel, aceste tipuri de bracket-uri sunt preferatele noastre! Cereti mai multe detalii medicului ortodont cu ocazia primei vizite in cabinetul nostru.
 • Poate fi utilizat la pacientii cu alergie la nickel atunci cand sunt integral ceramici.

Dezavantaje aparatului dentar ceramic
 • Pret mai mare decat cel metalic
 • Tratamentul  poate dura uneori mai mult fata de situatia utilizarii unuia metalic pentru ca frictiunea dintre ceramica bracket-ului si arcul ortodontic este mai mare. Acest lucru poate fi evitat insa prin utilizarea unui aparat dentar ceramic cu slot metalic.
 • Cu timpul isi poate modifica culoarea sub actiunea diversilor pigmenti alimetari
 • Potential mare de abraziune a dintilor opusi arcadei dentare pe care se monteaza, nefiind de obicei recomandati la arcada inferioara dentara.
 • Mai putin rezistenti decat cei metalici, putandu-se fractura in timpul masticatiei sau diverselor manevre ortodontice din cursul tratamentului.
 • Risc mai mare de fracturi ale smaltului  odata cu indepartarea de pe dinte.
 • Unele tipuri de bracket-uri ceramice au dimensiuni mai mari decat cele metalice.
Asadar, exista atat avantaje cat si dezavantaje ale aparatului dentar ceramic, dar prin cantarirea lor atenta veti putea lua o decizie informata privind alegerea lui.

Aparat Dentar SafirUn aparat dentar din safir este alcatuit din bracket-uri a caror compozitie chimica este tot alumina (oxidul de aluminiu sau Al2O3), ca si in cazul bracketurilor ceramice clasice. Diferenta intre cele doua este ca alumina din bracketul de safir are o structura monocristalina fata de cea policristalina a celui ceramic clasic. Acest lucru  confera unui aparat dentar safir o transparenta mai mare si il face uneori mai putin vizibil pe dinti. Am spus uneori, deoarece gradul de vizibilitate depinde de nuanta dintilor pe care se aplica.

Este important de stiut ca aparatul dentar safir nu este invizibil. El este aplicat tot pe suprafata vestibulara a dintilor (dinspre buze si obraji), deci este vizibil, dar mai putin decat cel metalic. Aparatul despre care se poate spune ca este invizibil este aparatul lingual (care se aplica pe suprafata dinspre limba a dintilor)

Arcurile care se pot atasa de bracket-urile din safir pot fi de culoare argintie cel mai frecvent, albe si uneori colorate. Deasemenea, ligaturile prin care se ataseaza arcurile la bracketi pot fi elastice transparente cel mai frecvent, albe sau colorate sau pot fi metalice argintii sau albe. Desi bracketurile din safir au in sine o rezistenta mare la colorare in urma contactului cu diversi pigmenti alimentari, ceea ce se coloreaza destul de frecvent insa sunt aceste ligaturi elastice care ataseaza arcurile ortodontice la bracketi. Aceste ligaturi elastice se schimba la fiecare activare lunara.

Avantajele si dezavantajele fata de cel metalic sunt aceleasi cu cele ale celui ceramic clasic.

Fata de cel ceramic, cel de safir prezinta urmatoarele avantaje si dezavantaje:

Avantaje aparat dentar safir
 • Bracket-uri transparente
 • Mai putin vizibil cand dintii sunt mai albi. Daca dinti au o nuanta galbuie, cel din safir poate deveni mai vizibil decat cel ceramic.
 • Uneori poseda o mai mare rezistenta mecanica si la colorarea din pricina pigmentilor alimentari.

Dezavantaje aparatului dentar safir
 • Pret mai ridicat
 • Risc mai mare de fractura a smaltului la indepartare de pe dinti.
 • Risc de abraziune (uzura) sau fractura a smaltului dintilor de pe arcada opusa. Acesta este unul din motivele pentru care de obicei nu este indicat la arcada inferioara (mandibulara)
 • Risc de fractura al bracket-ului mai mare decat in cazul celui metalic.


pantofi louboutin, pantofi valentino, pantofi casadei, poseta prada, geanta prada, sneakers giuseppe zanotti, valentino rockstud, geanta gucci, poseta gucci, pantofi gucciecommerce, creare siteuri web, creare aplicatii mobile, softuri companie, promovare social media, promovare online, promovare companie, creare situri, creare siteuriperuca, peruci, peruci germania, peruci femei, peruci dama, peruci sintetice, peruci par scurt, peruci par natural, peruci olx, peruci ieftine, peruci colorate, peruci barbati, peruci satu marerepatriere decedati, repatriere pret, transport funerar, transport funerar international, servicii funerare, servicii funerare internationale, servicii funerare cluj, transport funerar cluj, coroane clujpiatra naturala, rocas, granit, piatra, travertin, marmura, andezit, mr. stone, piatra vistea, placare piatra, pardoseli piatra, trepte piatradepozit haine second hand, haine second hand, haine second hand, haine second hand en gross, haine second hand onlineimplanturi dentare baia mare, implanturi dentare satu mare, implanturi dinti satu mare, implanturi dentarestomatologie baia mare, dentist baia mare, dentist, stomatologie, cabinet stomatologic, stomatologie preturi, stomatologie generala, stomatologie generala baia marecase targu mures, apartamente targu mures, imobiliare targu mures, garsionere targu mures, locuinte targu mures, prima casa targu murespetreceri copii, loc de petreceri copii, petreceri adolescenti, petreceri companii, petrecere tematica, evenimente private, petreceri adultiwedding planning, organizare nunta, organizare evenimente, organizare botezuri, nunta cluj napoca, agentii evenimente, decor evenimente, firma evenimente